کارت صدا چیست؟ معرفی کارت صدا اکسترنال USB و انواع آن
کارت صدا یا sound card جزو قطعات سخت افزاری اصلی رایانهها نیست و یک نوع لوازم جانبی کامپیوتر به شمار میآید ؛ بدین معنی که بدون وجود آن ها نیز کامپیوتر به راحتی کار می کند. در گذشته صداها از طریق بلندگوهای داخلی و معمولا به شکل بوق های کوتاه در خود کامپیوتر تولید می شدند؛ حدودا از سال 1980 استفاده از کارت صدا در کامپیوترها رایج شد. وظیفه ی اصلی کارت صدا گرفتن سیگنال های دیجیتال از CPU و تبدیل آن ها به سیگنال های آنالوگ و برعکس است؛ با این کار این سیگنال ها برای پخش یا ضبط و ذخیره از طریق اسپیکر، هدست، میکروفن ، بلندگو و ... آماده می شوند.
© هرگونه برداشت از دادههای وبسایت چیستا تنها با ذکر نام چیستاالکترونیک و لینک مطلب به عنوان منبع مجاز است.
کارت صدا روی مادربورد نصب می شود و در قسمت پشت آن تعدادی ورودی است که اسپیکر، هدفن، میکروفن، بلندگو و ... به آن ها وصل می شوند. این پورت ها معمولا از طریق رنگ های متفاوت و یا علامت های مخصوص هک شده مثل شکل میکروفن یا هدفن در کنار هر ورودی، از یکدیگر تفکیک می شوند. جک های ورودی کارت صداها معمولا سه و نیم میلیمتری یعنی فیش AUX 3.5mm مادگی روبردی هستند که برای اتصال کابل AUX یا فیش نری AUX استریو به کار میروند.
تفکیک صدای لپ تاپ های جدید با یک جک 3.5mm
یکی از کاربردهای کارت صدای اکسترنال تفکیک صدا است. در لپ تاپ های جدید از یک جک صدا برای ورودی و خروجی صدا استفاده شده و در نتیجه نمی توان فیش جداگانه هدفون و اسپیکر را به آن متصل کرد. برای این منظور از این نوع کارت صدای بیرونی USB یا کابل تفکیک صدا هدفون و میکروفن استفاده می شود.
لینک: کابل تفکیک صدای هدفون و میکروفن
اجزای تشکیل دهنده ی کارت صدا
پردازش سیگنال های دیجیتال از طریق تراشه ای به نام DPS در کارت صدا انجام می شود. همچنین کارت صدا دارای یک مبدل سیگنال دیجیتال به آنالوگ (DAC) و یک مبدل سیگنال آنالوگ به دیجیتال(ADC) است. برای ذخیره سازی داده ها از حافظه ROM یا FLASH در کارت صدا استفاده می شود. هر یک از ورودی ها و خروجی های کارت صدا برای انجام کاری در نظر گرفته شده است، که در زیر به بعضی از آن ها اشاره می شود:
- خروجی هدفون یا Headphone jack برای وصل کردن هدفن به کارت صدا؛
- ورودی های لاین برای وصل کردن کیبورد یا سازهایی که مجهز به خروجی لاین line هستند به کارت صدا؛
- ورودی و خروجی های با قابلیت وصل شدن به پردازنده های صدا مثل پری آمپ؛
- ورودی XRL برای وصل کردن میکروفن به کارت صدا که معمولا به همراه یک فانتوم پاور همراه است؛
- خروجی لاین برای وصل کردن بلندگوهای مانیتورینگ به کارت صدا؛
- ورودی و خروجی میدی MIDI برای وصل کردن کیبورد، میدی کنترلر، درام ماشین و ... به کارت صدا؛
- پورت های مخصوص برای انتقال اطلاعات به کارت صدا مثل Fire Wire، USB، Thunderbolt؛
- Instrument input برای وصل کردن مستقیم گیتار و باس و ... به کارت صدا؛
شدت سینگال های ورودی از میکروفن و ساز به وسیله ی level controls قابل تنظیم هستند؛ از طریق تنظیم Monitor Mix می توانید تعیین کنید که مثلا فقط صداهای خروجی از کامپیوتر را بشنوید یا مثلا فقط صداهای ورودی به کارت صدا و یا هر دو صدا را با هم بشنوید؛ برای تنظیم شدت صدای بلندگوهای مانیتورینگ یا هدفن می توانید از گزینه ی Output Level Control استفاده کنید؛
کارت صدای اکسترنال USB
معمولا روی همه ی کامپیوترها و لپ تاپها به طور پیش فرض کارت صدا نصب شده است. از نکات منفی مربوط به کارت صدای داخلی اینترنال این است که ورودی و خروجی این کارت صداها به آسانی در دسترس نیستند و اینکه کنترل ولوم صدا ندارند. گاهی پیش می آید که کارت صدای لپ تاپ یا کامپیوتر شما آسیب دیده و غیر قابل استفاده می شود، یا اینکه شما می خواهید علاوه بر کارت صدای داخلی کامپیوتر یا لپ تاپ خود یک کارت صدای جدید به آن اضافه کنید تا یک خروجی صدای بسیار با کیفیت و جداگانه مثلا برای سیستم صوتی یا آمپلی فایر نیز داشته باشید.
برای اینکار می توانید از کارت صداهای اکسترنال یا پرتابل استفاده کنید؛ این مدل از کارت صداها معمولا داخل محفظه ای قرار دارند و از طریق USB قابل اتصال به کامپیوتر یا لپ تاپ هستند؛ اتصال از طریق USB باعث شده است که کارت صدا به آسانی روی سیستم نصب شود و دیگر نیازی نیست برای نصب کارت صدا به سختی پشت کامپیوتر را بازکرد. اطلاعات پردازش شده داخل کارت صدای اکسترنال از طریق USB و Fire wire به کامپیوتر یا لپ تاپ شما منتقل می شود. معمولا سرعت انتقال داده ها از طریق Fire wire بیشتر از انتقال از طریق پورت USB است.
لینک: یک نمونه کارت صدای اکسترنال سیم دار
فناوری صدا Express Card، USB 3
تکنولوژی های Express Card، USB 3 و Thunderbolt نیز برای انتقال اطلاعات وجود دارند. تکنولوژی Thunderbolt نسبت به بقیه ی تکنولوژی ها پرسرعت تر است. ورژن Thunderbolt 2 و Thunderbolt 3 از جمله جدیدترین تکنولوژی های موجود محسوب می شوند، Thunderbolt3 در مدل های جدید اپل موجود است و نسبت به Thunderbolt2 سرعتی دو برابر سریع تر دارند، سرعت آن ها نسبت به usb3 حتی تا هشت برابر بیشتر است. کابلی به بلندی صد متر هم می تواند به آن متصل شود.
زمانی که قصد دارید کانال های زیادی را همزمان با هم ضبط کنید، استفاده از تکنولوژی Fire Wire برای کار شما مناسب است.
فناوری Fire Wire
تکنولوژی Fire Wire دارای محدودیت هایی هستند که استفاده از آن ها را کمی سخت می کند. اتصال از طریق usb برای زمانی که در حال جابجایی هستید و می خواهید با لپ تاپ کار ضبط را انجام دهید، گزینه ی مناسبی محسوب می شود زیراکه برق مورد نیاز کارت صدا از طریق خود USB تامین می شود. تکنولوژی های اتصال PCMCIA و PC Express فقط برای استفاده در لپ تاپ ها طراحی شده اند.
تکنولوژی اتصال PCLe قابل استفاده برای لپ تاپ نیست بلکه روی مادربورد نصب می شود. این نوع اتصال از تاخیر و محدود شدن پهنه ی باند در بعضی از پروسه های پردازش اطلاعات جلوگیری می کند. از جمله مزیت های کارت صدای PCLe این است که می توانند از track های زیادی پشتیبانی کند و در عین حال سرعت بالا و تاخیری نزدیک به صفری دارد.
برتری های کارت صدای اکسترنال یو اس بی
از جمله مزیت های استفاده از کارت صدای اکسترنال با هدف ایجاد صدای خروجی برای سیستم صوتی یا آمپلی فایر این است که احتمال سوختن یا آسیب دیدن کارت صدای داخلی لپ تاپ یا کامپیوتر شما بسیار کاهش پیدا می کند.
لینک: یک نمونه کارت صدای اکسترنال USB چهار پورت
منبع تغذیه ی انرژی برق این کارت صداها از طریق همان USB تامین می شود. بعضی ازکارت صداها قابلیت ویرایش صدا را نیز به کاربر می دهند که باعث محبوبیت کارت صدا در بین اهل موسیقی شده است؛ چون کارت صدایی که روی کامپیوتر نصب می شود برای ضبط موسیقی محدودیت هایی دارند و از کیفیت کافی برای این کار برخوردار نیستند؛ برای مثال اختلال در سیگنال های الکترومغناطیسی و تاخیرهای زیاد روی کیفیت صدای ورودی و خروجی تاثیر منفی می گذارد.
در بازار کارت های صدای متنوعی وجود دارد. بعضی ازاین کارت صداها رومیزی هستند و فقط دوکانال دارند ولی برخی دیگر قابلیت ضبط صدها کانال صدا را دارند. برای وصل کردن میکروفن کاندنسر پری آمپلی فایر، میکروفن درکارت صدا باید دارای ویژگی فانتوم پاور باشد. برای وصل کردن گیتار یا کیبورد به صورت مستقیم به کارت صدا، کارت صدا باید ورودی instrument-level (hi-z) باشد. برای اتصال انواع آمپلی فایر هدفون و مانیتورهای استودیویی ورودی و خروجی line-level مناسب هستند.
مس******** 1401-12-10 پاسخ
آیا می توان صدای ساز موسیقی الکترونیک را از طریق کابل مبدل AUX و USB تایپ C به اسپیکر گوشی متصل و توسط بلندگوی موبایل پخش نمود؟۰۹۱۶۶۱۴۸۵۴۷
مسعود طالب زاده