ماژول چیست و چه کابردی دارد؟ معرفی انواع ماژول الکترونیکی

توسط

در این مطلب آموزشی از مجله فروشگاه چیستا به این می‌پردازیم که ماژول چیست و کاربرد انواع ماژول الکترونیکی کدام است؟ همچنین به‌ویژه به ماژول‌های مبدل ولتاژ کاهنده و افزاینده، پاوربانک، میکروکنترلر، RFIF، صوتی و آمپلی فایر و آردوینو خواهیم پرداخت و توضیحات بیشتری ارائه می‌دهیم.

معرفی ماژول‌های بلوتوث، مبدل ولتاژ، آمپلی فایر، پاوربانک و میکروکنترلر

برای اینکه مفهوم ماژول madual را به درستی درک کنید؛ کودکی را تصور کنید که در حال بازی با قطعات آجری شکل یک اسباب‌بازی خانه‌‌سازی است. این کودک در حین بازی، آجر‌ها را یک بار برای ساختن دیوار قلعه استفاده می‌کند، یک بار برای ساختن دیوار خانه و یک بار هم برای ساختن پله‌ی یک ساختمان. کارکرد ماژول‌ها نیز دقیقا مثل همین قطعه‌های خانه‌ساز‌ی هستند.

یعنی هر ماژول یک قطعه کامل از یک دستگاه بزرگ‌تر است که می‌تواند با یک ماژول دیگر جایگزین شود، از روی آن دستگاه حذف شود و در یک دستگاه دیگر مورد استفاده قرار گیرد؛ زیرا این ماژول مخصوص یک دستگاه خاص ساخته نشده است. به عبارت دیگر یک دستگاه الکتریکی از ماژول‌هایی تشکیل شده است که ممکن است هرکدام ساخت یک شرکت متفاوت باشد. ماژول‌ها به دو دسته تقسیم می‌شوند:

© هرگونه برداشت از داده‌های وبسایت چیستا تنها با ذکر نام چیستاالکترونیک و لینک مطلب به عنوان منبع مجاز است.

تقسیم بندی ماژول‌ها

  1. ماژول‌هایی که به صورت یک واحد نرم‌افزاری با کد برنامه‌نویسی نوشته می‌شوند و در برنامه‌های نرم‌افزاری مختلف قابل استفاده هستند. مثل یک عملیات ریاضی که یک برنامه‌نویس آن را می‌نویسد و دیگر برنامه‌نویس‌ها نیز می‌توانند با توجه به پروژه‌ی نرم‌افزاری خود از آن استفاده کنند.
  2. ماژول‌های الکترونیکی که به صورت یک قطعه یا تراشه سخت‌افزاری ساخته می‌شوند و دارای یک بورد هستند که قطعات الکترونیکی مختلف روی آن به‌کار رفته‌‌ است. مثل کارت حافظه، هارد و... که می‌توانند در کیس‌های کامپیوتر مورد استفاده قرار بگیرند.

همچنین بخوانید: معرفی ماژول ساعت، وای فای، کنترل شارژر، التراسونیک، بخار سرد و بلوتوث

پاور ماژول

معمولا تجهیزات مختلفی که داخل رک‌ها (محفظه‌ی نگه‌داری و محافظت از تجهیزات مختلف شبکه مثل سوییچ، پچ پنل، سرور، تجهیزات مخابراتی و ... ) قرار دارند برای کار کردن نیاز به برق دارند. برای توزیع برق بین این قطعات از پاورماژول استفاده می‌کنند. پاورماژول‌ها دارای چندین خروجی به شکل پریز برق هستند و به راحتی کار توزیع برق را انجام می‌دهند. پاورماژول‌ها علاوه بر توزیع برق از طریق سیستم PDU ، جریان برق را مدیریت می‌کنند. برای قطع و وصل کردن جریان برق ورودی پاورماژول، یک کلید نصب شده است. برخی از پاورماژول‌ها دارای فیوز نیز هستند.

لینک: انواع ماژول WIFI و برد توسعه

ماژول مبدل ولتاژ

گاهی اوقات پیش می‌آید که شما برای استفاده از یک دستگاه الکتریکی خاص نیاز دارید تا سطح ولتاژ یا نوع جریان برقی که به دستگاه وارد می‌شود را تغییر دهید. جریان برق مورد استفاده‌ی اکثر وسایل الکترونیکی از نوع DC (مستقیم ) است؛ ولی جریان برق شهری از نوع AC (متناوب) است. گاهی نیز سطح ولتاژ جریان برق مورد نیاز برای وسیله باید کم‌تر یا بیشتر از برق شهری یا برق استاندارد خود آن دستگاه باشد.

ماژول مبدل ولتاژ کاهنده افزاینده DC

ماژول کاهنده یا افزاینده ولتاژ DC_DC

خیلی از دستگاه‌های الکترونیکی مثل تلوزیون‌ها، لپ‌تاپ‌ها و ... در داخلشان چنین مبدل‌هایی دارند؛ ولی بعضی از وسایل الکترونیکی این مبدل ولتاژ را ندارند. ماژول‌های مبدل ولتاژ که با توجه به نوع کاربردشان انواع متفاوتی دارند، می‌توانند به راحتی این تبدیل را انجام دهند. این ماژول‌ها دارای یک برد الکترونیکی هستند که به وسیله‌ی مولتی‌ترن Multi Turn نصب شده روی آن ولتاژ خروجی را با توجه به نیاز خود، کم یا زیاد می‌کند. کار بعضی از ماژول‌ها تبدیل جریان AC  به  DC است. کار برخی از آن‌ها کم کردن جریان عبوری و سطح ولتاژ خروجی دستگاه است که به آن‌ها ماژول مبدل کاهنده‌ی ولتاژ می‌گویند.

کار برخی از آن‌ها زیاد کردن جریان عبوری و سطح ولتاژ خروجی دستگاه است که به آن‌ها ماژول مبدل افزاینده‌ی ولتاژ می‌گویند. برخی از ماژول‌های مبدل ولتاژ هم قادرند جریان عبوری و سطح ولتاژ را افزایش دهند و هم می‌توانند آن‌ها را کاهش دهند.

لینک: انواع ماژول مبدل ولتاژ

ماژول صوتی و آمپلی‌فایر

کار اصلی این ماژول، تقویت، شفاف سازی و واضح‌تر کردن سیگنال صداست. زمانی که شما یک فایل صوتی را روی سی‌دی پلیر، فلش و ... اجرا می‌کنید، اطلاعات فایل شما وارد بخش Pre Amp در سیستم پخش صوتی می‌شود. سیگنال‌های صوتی در این مرحله به ضعیف‌ترین حد خود می‌رسند، در مرحله‌ی بعد این سیگنال‌های صوتی وارد بلندگوها و باندها می‌شوند؛ حالا اگر شما قبل از این مرحله از یک ماژول آمپلی‌فایر استفاده کنید، می‌توانید این سیگنال‌های صدا را تقویت کرده تا واضح‌تر و شفاف‌تر از بلندگوها و باندها پخش شوند.

ماژول آمپلی‌فایر دارای انواع و مدل‌های بسیار متنوعی هستند که شما می‌توانید با توجه به نیازهای خود آن‌ها را خریداری کنید. از پرکاربردترین انواع ماژول‌های آمپلی فایر، آن‌هایی هستند که در خودروها و یا در منازل استفاده می‌شوند. بعضی از ماژول‌های آمپلی‌فایر دارای تراشه‌ی آی سی هستند و در برخی دیگر از خازن استفاده شده است. جریان برق در ماژول‌های آمپلی‌فایر هم به صورت AC و هم به صورت DC مورد استفاده قرار می‌گیرد.

لینک: انواع ماژول آمپلی فایر

ماژول پاوربانک

پاوربانک که به آن شارژر همراه یا باتری اکسترنال نیز گفته ‌می‌شود؛ وسیله‌ای است که برای شارژ گوشی، تبلت، mp4 و ... استفاده می‌شود. امروزه با پیشرفت تکنولوژی شما نیز می‌توانید به راحتی در منزل یک پاوربانک برای خود بسازید. یکی از مهم‌ترین اجزای مورد نیاز برای ساخت پاوربانک ماژول پاوربانک است. این ماژول از یک برد الکترونیکی به همراه یک ورودی و یک خروجی (که معمولا پورت USB است) تشکیل شده است. برخی از این ماژول‌ها دارای دو LED یا یک LCD نیز هستند که کار آن نشان دادن میزان شارژ، پایان شارژ و ... است.

لینک: انواع ماژول پاوربانک

ماژول میکروکنترلر

این ماژول در واقع یک قطعه است که می‌تواند سلسله‌ای از دستورالعمل‌ها مثل محاسبات، ارتباطات و... را در دستگاه‌های الکترونیکی؛ مثل مغز انسان، انجام دهد. میکروکنترلرها از طریق یک سری پین، سیگنال‌های الکتریکی را می‌خوانند و دستورالعمل‌ها را اجرا می‌کنند. میکروکنترلرها می‌توانند دستگاه‌های الکتریکی دیگر مثل عملگرها، موتورهای الکتریکی، دستگاه‌های ذخیره‌سازی، وای‌فای، بلوتوث و ... را کنترل کنند.

تقریبا تمام وسایل الکترونیکی و خانگی مثل تلویزیون، لباسشویی، تلفن، ساعت، اجاق گاز و... دارای یک یا چند میکروکنترلر هستند. میکروکنترلرها قادر به تولید مقادیر زیادی از نیروی الکتریکی نیستند، به همین دلیل قابل استفاده برای تغذیه‌ی وسایل الکتریکی دیگر نیستند.

لینک : انواع ماژول میکروکنترلر و آردوینو

ماژول RFID

از این ماژول برای خواندن کارت‌های مغناطیسی استفاده می‌شود. مثل دستگاه‌های کارت‌خوان در مترو‌ها، سیستم اتوبوس‌رانی شهری، دستگاه‌های حضور و غیاب، درب‌بازکن‌های کارتی و ... . واژه‌ی RFID مخفف واژه‌های انگلیسی Radio Frequency Identification است. سیستم ردیابی برای پیگیری اجناس یک فروشگاه، پرداخت بدون تماس، دوچرخه‌های اجاره‌ای اطلاعات گذرنامه، سیستم‌های اتوماسیون تغذیه و ... نیز به‌کاربرده می‌شود.

ماژول آمپلی فایر صوتی

بردهای آردوینو

این برد توسط یک شرکت ایتالیایی طراحی شده‌است. این برد مبتنی بر میکروکنترلر است؛ در واقع هدف اصلی از ساخت این بردها این است که امکان استفاده از میکروکنترلر‌ها ایجاد شود. در این بردها تعدادی میکروکنترلر استفاده شده‌ است. این ماژول‌ها در واقع بردهای Open source هستند که بر اساس سخت‌افزارها و نرم‌افزارهای ساده‌ای طراحی شده‌اند که به شما این امکان را می‌دهد تا برای ایده‌های الکترونیکی خود، برنامه‌نویسی کنید.

یعنی شما می‌توانید ظاهر و روش کار نرم‌افزار را مطابق با نیاز و ایده‌های خود تغییر دهید. پروژه‌های نرم‌افزاری آردوینو می‌توانند به صورت جداگانه و یا در ارتباط با دیگر نرم‌افزارهای کامپیوتر شخصی مورد استفده قرار گیرند. بردهای آردوینو تقریبا از همه‌ی سنسورها پشتیبانی می‌کنند.

از آنجایی که آردوینو دارای یک پلت‌فرم نرم‌افزاری است، می‌توانید با آن یک پرینتر سه بعدی، ماشین نقاشی، ربات و یا سیستم ساختمان هوشمند را از طریق آن پیاده‌سازی کنید. برای استفاده از سخت‌افزار آردوینو باید این ماژول را به پورت USB کامپیوتر وصل کنید، برنامه نرم‌افزار را روی برد کنترلر دانلود کنید و از آن در پروژه‌ی مورد نظرتان استفاده کنید.

محصولات مرتبط
36,500 تومان
(27)

ماژول رگولاتور کاهنده ولتاژ مبدل DC-DC 1.23V-30V 3A

ماژول کاهنده ولتاژ در واقع یک تبدیل‌کننده یا مبدل DC به DC جریان مستقیم است که بر اساس رگولاتور ساخته شده است. در واقع این ماژول مبدل DC-DC دارای 2 پایه‌ی ورودی IN+ و IN- برای ولتاژ 3V تا 35 ولت DC است و با بهره‌گیری از مولتی‌ترن موجود روی آن می‌توان ولتاژ خروجی آن را بین 1.23 ولت تا 30V حداکثر 3 آمپری تنظیم کرد و از 2 پایه خروجی OUT+ و OUT- آن دریافت کرد.

  • ولتاژ ورودی 3 ولت تا 35 ولت DC مستقیم
  • ولتاژ خروجی قابل تنظیمک 1.23 تا 30 ولت DC
  • حداکثر شدت جریان خروجی 3A و درازمدت 2.5A
  • امکان تنظیم ولتاژ خروجی با مولتی‌ترن
54,900 تومان
(7)

ماژول افزاینده مبدل ولتاژ 3 تا 35 ولت به 3 آمپر

این ماژول افزاینده ولتاژ ، به نام XL6009E1 شناخته می‌شود و یک ماژول مبدل DC-DC با تراشه است که توانایی دریافت ولتاژ متغیر و تنظیم خروجی ولتاژ دقیق مورد نظر را دارد. دارای 2  جای‌گاه پایه ورودی IN و 2 خروجی OUT. ولتاژ ورودی نامی 3.5 ولت تا 37 ولت و ولتاژ خروجی نامی قابل تنظیم متغیر 5V تا 45 ولت توسط مولتی ترن

  • ولتاژ ورودی: 3 ولت تا 32 ولت DC مستقیم
  • ولتاژ خروجی 5 ولت تا 35 ولت DC مستقیم
  • شدت جریان خروجی 3 آمپر، فرکانس 400 kHz
  • تنظیم ولتاژ خروجی با استنفاده از پتانسیومتر
229,000 تومان
(6)

ماژول افزاینده و کاهنده ولتاژ 3 آمپر LM2596-LM2577

ماژول افزاینده و کاهنده ولتاژ LM2596-LM2577 با امکان کنترل میزان جریان خروجی، دارای توانایی کنترل جریان ترکیبی از رگولاتور مدل LM2577 و رگولاتور LM2596 است و امکان کنترل ولتاژ را از 4V تا 35 ولت DC ورودی و 1.5V تا 25 ولت DC خروجی با شدت جریان 3 آمپر به کاربر می‌دهد. تنظیم میزان ولتاژ خروجی و شارژ از طریق مولتی‌ترن‌های تعبیه شده روی ماژول انجام می شود.

23,800 تومان
(5)

از این ماژول 2 سل محافظ شارژ باتری 2S 5A Li-ion Battery Protection جهت محافظت از شارژ بیش از اندازه و دشارژ تخلیه بیش از میزان استاندارد و حفاظت از اتصال کوتاه انواع باتری لیتیومی با ولتاژ متناسب بهره برده می شود. ولتاژ شارژ 7.4 تا 8.4 ولت، بازه افزایش ولتاژ 4.25V-4.35V ± 0.05V-

  • دارای مدار محافظت باتری در زمان شارژ بیش از حد
  • محافظ دشارژ و تخلیه برای جلوگیری از آسیب باتری
  • بیشینه جریان 7 آمپر، آمپر کاری استاندارد 5A
  • محافظ اتصال کوتاه، جریان و ولتاژ بیش از اندازه
  • مصرف در بیکاری 3 میکروآمپر، مقاومت 45mA اهم
129,500 تومان

ماژول رله 4 کاناله 5 ولت

از ماژول رله 4 کاناله 5 ولت جهت راه اندازی و کنترل انواع دستگاه جانبی با ولتاژ و جریان متناسب با استفاده از آردوینو بهره برده می‌شود. این برد دارای 4 رله و یک فیبر الکترونیکی، همراه با کانکتورهای ورودی و خروجی به صورت کانکتور و پین هدر است، دارای چراغ LED نمایش وضعیت، ولتاژ فعالیت تا 250V AC متناوب و جریان 10 آمپر، ولتاژ فعالیت تا 30V DC مستقیم و جریان 10 آمپر

13,800 تومان
(1)

ماژول محافظ شارژ و دشارژ 1 سل 2A مناسب شارژ انواع باتری لیتیوم 3.7 ولت، دارای ولتاژ حفاظت از بار 25.45V ± 25mV، درنگ حفاظت کننده 1.2 ثانیه، ولتاژ حفاظت بیش از میزان 5.4V ± 80mV، ولتاژ خروجی از ترمینال 5.6V ± 100mV، درنگ جهت حفاظ اتصال کوتاه 330uS.

  • ماژول شارژ و دشارژ 1 سل باطری لیتیومی 3.7 ولت
  • دارای محافظت تخلیه، اتصال کوتاه، جریان و ولتاژ
  • میزان مصرف استاتیک 7.4V 30uA/s
  • ولتاژ آزادی بیش از اندازه 8.35V ± 50mV
  • تاخیر در حفاظت افزایش جریان 10mS
598,000 تومان
(13)

برد آمپلی فایر 200W استریو XH-M510 کلاس D

کیت آمپلی فایر 200 وات استریو شامل 2 کانال خروجی 100W +100W، فرکانس 18-100KHz،  ولتاژ ورودی کارکرد از 14 ولت DC تا 34 ولت DC، ساخته شده با تراشه و چیپ قدرتمند تقویت صوتی کلاس D مدل TDA7498 قابل اتصال به بلندگو اسپیکرهای با امپدانس 4 تا 8 اهم، دارای ولوم تنظیم صدا، ورودی RCA صدا، هیت سینک خنک کننده، ترمینال‌های ورودی و خروجی، بهینگی 90%، محافظ اتصال کوتاه و دما

25,500 تومان
(5)

ماژول پاور بانک مینی یک خروجی USB 1A

این ماژول از دسته ماژول‌های شارژر پاور بانکی است که دارای یک ورودی میکرو USB و یک خروجی 1 آمپر پورت USB است. این محصول شارژر باتری لیتیوم با توانایی کنترل تراز شاژر باطری است و دارای خروجی 5 ولت 1 آمپر است. همچنین دارای یک درگاه USB و یک درگاه مادگی MicroUSB روبردی است که از پورت میکرو USB برای شارژر بهره برده می‌شود.

129,800 تومان
(2)

ماژول موتور درایور دو کاناله l298n

با بهره گیری از ماژول درایور L298 Motor Drive کاربر امکان کنترل کردن دو موتور استپ یا یک موتور DC را خواهد داشت. دارای کانکتورهای پیچی به عنوان ورودی و خروجی‌های برد، ولتاژ کاری 5V DC و 3 تا 30 ولت 3 آمپر، هیت سینک خنک‌کننده، استفاده از تراشه دوبل L298 و رگولاتور درونی 5 ولت 78M05 و مدار پل H، اتصال به برد آردوینو، ابعاد فیبر 43*43 میلی‌متر

198,800 تومان

برد توسعه Lolin NodeMCU ورژن 3 با هسته WIFI ESP8266 و تراشه CH340G

ماژول و کیت توسعه WIFI دارای ماژول NodeMCU همراه با هسته‌ی Wifi همراه با مبدل و تراشه CH340G، یکی از بردهای توسعه مناسب طراحی پروژه و ساخت سامانه‌های IOT، قابل برنامه‌ریزی در محیط برد آردوینو ، دارای پایه‌های ارتباطی با ولتاژ 3.3V، مبدل تراشه CH340g ساگزار با ویندوز، هسته ESP از نوع ESP-8266 با حافظه 4 مگابایت برابر با 32 مگابیت. مناسب اتصال به اینترنت و ارتباط وای فای، درگاه میکرو USB

12 نظر
  • کا********

    کا******** 1401-10-02 پاسخ

    سلام تلویزیون بنده هایسنس میباشدولی به کانال HDTV که میزنم صداومشخصات وای پی جی برنامه میایدولی تصویر نمایدروی صفحه نمایشگرمینویسدفاقدماژولci میتوانید بنده را کمک کنید ممنون میشم از همه دست اندرکاران چیستاالکترونیک تشکر
  • فص********

    فص******** 1401-06-20 پاسخ

    با سلام مفهوم ماژول در نرم افزارهای کاربردی مثل حسابداری چیست و چه کاری انجام میدهند؟
    • کا************ ** 1

      کا************ ** 1 1401-07-07 پاسخ

      مفهوم مازول الکترونیکی و ماژول نرم افزاری در ریشه یکسان است. به صورت کلی به زبان بسیار ساده و غیرعلمی ماژول بخشی است که به سامانه‌ی اصلی افزوده می‌شود و شما می توانید امکانات و توانایی هایی را به سامانه اصلی با استفاده از ماژول بیافزایید
  • به********

    به******** 1401-06-03 پاسخ

    سلام مانیتور پخش خودروی من هنگ کرده میگن ماژول سوخته باید تعویض بشه این مطلب میتونه درست باشه یا نه قیمت ماژول برای مانیتور پخش خودرو چقدر هست؟
    • کا************ ** 1

      کا************ ** 1 1401-07-07 پاسخ

      بله در صورتی که ماژول موردنظر دچار مشکل شده باشد شما ممکن است بتوانید با کمک یک تعمیرکار حتی ماژول را تعمیر کنید و در غیراینصورت با تعویض ماژول مشکل حل خواهد شد. قیمت را باید با مشخص کردن دقیق نام و مدل ماژول تعیین کرد
  • مح******** ************ان

    مح******** ************ان 1401-02-10 پاسخ

    واقعا عالی،دست همه دست اندرکاران چیستا الکتریک درد نکنه
  • ام******

    ام****** 1400-04-20 پاسخ

    سلام. برای تنظیم جرقه زنی در موتورسیکلت های 4 سیلندر، 2 عدد ماژول روی یک صفحه بسته میشوند و مسئول زمانبندی مناسب برای احتراق در سیلندرها هستند. در ایران بهش ترانزیستور میگن (درست یا غلط ) اما تو امریکا بهش میگن ماژول. همچین قطعه ای در مجموعه ی شما موجوده یا قابل ساخته؟
    با تشکر
  • ال********

    ال******** 1399-12-25 پاسخ

    من متوجه نشدم یه ماژول توی ربات دقیقا چی کار می کنه؟؟؟
    • خ م

      خ م 1400-11-05 پاسخ

      در نظر داشته باشید که ماژول ها بسته به نیاز یک ربات می توانند در یک ربات به کار برده شود. باری نمونه یک ربات می تواند ماژولی داشته باشید که لرزش را حس کند با حسکر لرزش یا دیگر موارد مانند دما یا ...
  • ای********

    ای******** 1399-08-06 پاسخ

    بسیار ممنون
    قیمت یک برد آردوینو چنقدر هست؟ بدون هیچ سنسور و ماژول جانبی
    • پش************** ****نی

      پش************** ****نی 1399-08-13 پاسخ

      در پاسخ ایمان: بردهای آردوینو انواع گوناگون و قیمت های مختلفی دارد بسته به شرایط فنی که دارند. شما می توانید انواع برد آردوینو را در این لینک همراه با قیمت و مشخصاتی فنی در فروشگاه چیستا الکترونیک مشاهده کنید:
      https://echista.ir/187-%D9%85%DB%8C%DA%A9%D8%B1%D9%88%DA%A9%D9%86%D8%AA%D8%B1%D9%84%D8%B1-%D8%A2%D8%B1%D8%AF%D9%88%DB%8C%D9%86%D9%88
  • اع****** ق

    اع****** ق 1399-04-14 پاسخ

    مقاله کاملی بود مخصوصا برای دانشجوهای الکترونیک و کسانی که بخوان پروژه رباتیک و .. داشته باشن سودمند هست. ممنون از مجله چیستا
ارسال نظر
پاسخ دهید

فهرست

تنظیمات

یک حساب کاربری رایگان برای استفاده از لیست علاقه مندی ها ایجاد کنید.

ورود/نام‌نویسی