در زمان خرید ترانس باید چه مواردی را درنظر بگیریم؟
ترانس یا ترانسفورماتورها در واقع گروهی از منابع تغذیه هستند که معمولا مبدل ولتاژ و کاهنده ولتاژ AC-AC بوده و در لوازم الکترونیکی به عنوان منبع تغذیه استفاده میشوند. باید در هنگام خرید ترانس به موادی مانند ولتاژ، شدت جریان خروجی، نوع ترانس دوبل یا تک توجه شود. در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت. در صورتی که پرسش دیگری داشتید میتوانید در بخش نظرات مطلب در مجله چیستا پرسش خود را مطرح نمایید تا همکاران فنی پاسخگو باشند.
ترانس چیست و چه کاربردی دارد؟
پیش از اینکه به راهنمای خرید ترانس بپردازیم باید به زبان ساده ترانس را معرفی کنیم. ترانس یا ترانسفورماتور Transformateur معمولا یک مبدل کاهنده ولتاژ است. این دستگاه میتواند ولتاژ ورودی بالا مانند ولتاژ 220 ولت AC متناوب شهری را دریافت کرده و به ولتاژ پایینتر مخصوص لوازم حساس الکترونیکی تبدیل کند. معمولا خروجی ترانسها ولتاژ کاهش یافته 6V / 7.5V / 9V / 12V / 16V / 24V است. ترانس 24 ولت و ترانس 12 ولت و ترانس 9 ولت از پُرکاربرترینها هستند.
در ادامه مطلب به مواردی اشاره خواهیم کرد که در زمان خرید ترانس باید مورد توجه قرار بگیرد. پس با ما همراه باشید و اگر نظری دارید نیز در بخش نظرات با ما و دیگران در میان بگذارید.
تفاوت ترانس دوبل و تک
یکی از موارد مهم که در هنگام خرید باید به آن توجه کرد مدل ترانس است. ترانسفورماتورها معمولا در دو مدل ترانس دوبل سیه سیم و ترانس تک دو سیم تولید و عرضه میشوند. در واقع به زبان ساده: ترانس دوبل دارای 2 خروجی است. ترانسی که دارای سر وسط باشد و یا دو سیم پیچ جداگانه در ثانویه داشته باشد ترانس دوبل بهشمار میآید. ترانس تک دارای 2 سیم خروجی است. پس پیش از هر چیز مدل ترانس موردنظر را مشخص کنید که دوبل با سه سیم خروجی است یا تک با دو سیم خروجی؟
ولتاژ خروجی ترانس
نکته بعدی میزان ولتاژ خروجی و کاهش یافتهی ترانس است. باید مشخص شود که ولتاژ دستگاه موردنظر که قرار است ترانس منبع تغذیه آن باشد چقدر است؟ ولتاژ با علامت V نمایش داده میشود. بررسی کنید که دستگاه با ترانس 16 ولت یا ترانس 6 ولت و یا 12/16/24 و.. کار میکند؟ در صورتی که ولتاژ درست انتخاب نشود به دستگاه شما آسیب وارد خواهد شد. همچنین توجه داشته بشید که خروجی ترانسفورماتورها معمولا AC متناوب است و در صورت نیاز به خروجی DC مستقیم میتوانید از آداپتور AC-DC با ولتاژ مشابه استفاده کنید یا از دیود برای تبدیل ولتاژ AC به DC بهره ببرید. همچنین میتوانید این مطلب رانیز مطالعه کنید: راهنمای خرید آداپتور
شدت جریان خروجی ترانس
مورد بعدی که در هنگام خرید ترانس باید حتما درنظر گرفته شود شدت جریان و آمپر خروجی است. آمپر در دستگاههای گوناگون با علامت A و یا mA نشان داده میشود. بررسی کنید که مصرف دستگاه الکترونیکی شما چند آمپر است؟ همیشه سعی کنید که مقداری آمپر را بالاتر درنظر بگیرید. برای نمونه اگر دستگاه شما نیاز به ترانس 12 ولت 3 آمپر تک دارد بد نیست ترانس 12 ولت 4 آمپر تک را تهیه کنید تا تلورانس و کاهش شدت جریان در استفاده درازمدت جبران شود. البته این مورد را باید حتما با مشورت یک متخصص انجام دهید تا آسیبی به دستگاه برقی شما وارد نشود.
- سیم و وارنیش و اتصالات: یک نکته مهم استفاده از سیم و وارنیش و اتصالات مناسب است. بهتر است در هنگام نصب از سیم با ضخامت مناسب استفاده شود و حتما روی بخشهای متصل شده از وارنیش حرارتی بهره ببرید و آن را عایقکاری کنید. همچنین برای ایجاد خروجی میتوانید از فیش آداپتور نری ترمینال دار یا فیش نری آداپتور سیم دار استفاده کنید یا برای ایجاد ورودی برای دستگاه و پروژه خود از فیش آداپتور مادگی ترمینال دار یا فیش مادگی آداپتور سیم دار بهره ببرید. در صورتی که ورودی را روی جعبه ایجاد میکنید از فیش آداپتور مادگی روجعبهای استفاده کنید.
- لحیم کاری: همچنین اگر قرار است سیمهای خروجی ترانسفورماتور روی برد الکترونیکی لحیم شود دیگر نیازی به این موراد نیست. کافی است از هویه مناسب، سیم لحیم و روغن لحیم و به صورت کلی ابزارهای لحیمکاری مناسب کار خود بهره ببرید.